به گزارش خانه خبر گیتی پسند، در تازه ترین شماره نشریه بسپار که به زودی بر روی کیوسک ها خواهد رفت، گفت و گوی این نشریه با مدیر واحد تولیدی آتی لوله سپاهان منتشر شده است.
متن کامل این گفت و گو را می توانید در زیر مطالعه نمایید:
بسپار: لطفا معرفی اجمالی از خودتان داشته باشید؟
افشین تاجمیر ریاحی هستم مدیر شرکت آتی لوله سپاهان، کارشناس شیمی و کارشناس ارشد مدیریت اجرائی-گرایش استراتژیک.حدود 20 سال سابقه فعالیت که از این سال ها 17 سال را در گروه صنایع گیتی پسند فعالیت داشته ام، از بدو تاسیس شرکت آتی لوله سپاهان سمت های مختلفی داشتم مدیر کنترل کیفی، مدیر تضمین کیفیت، مدیر تولید و جانشین مدیر کارخانه بودم و هم اکنون نیز 6 سال است که مدیر کارخانه هستم.
بسپار:درباره شرکت آتی لوله سپاهان نیز برای خوانندگان بیشتر توضیح دهید؟
شرکت آتی لوله سپاهان در 7 آبان سال 1379 تاسیس شده، ماموریت این واحد تولید لوله 5 لایه PEX-AL-PEX بوده است.الان که در خدمت شما هستم 7 سایز محصول را از سایز 16 میلی متر تا 63 میلی مترتولید می کنیم و با 37 خط تولید، ظرفیت اسمی 114 میلیون متر لوله در سال در دارا هستیم.
حدود 400 نفر پرسنل داریم که 90 درصد این پرسنل در سیستم 4 شیفت کار میکنند.چراکه پروسه تولید ما به صورت شبانه روزی صورت می گیرد و این تعداد نیروی انسانی میانگین سنی بسیار جوان و کمی دارند.نزدیک به 26 سال میانگین سنی نفرات است که مجموعه با انگیزه و با نشاط به حساب می آید و از این پتانسیل جسمی و فکری نیروهای جوان برای بهبود شرایط کار استفاده می کنیم.
بسپار:شرکت آتی لوله سپاهان که زیر مجموعه گروه صنایع گیتی پسند است به شکل موازی با آذین لوله فعالیت می کند و با ترکیب فلز و پلیمر به لوله های با کیفیت دست یافته است. در این باره برای مخاطبان توضیح دهید.
ببینید، لوله های تلفیقی فلز-پلیمر نسل سوم لوله های موجود در بازار تاسیسات هستند.نسل اول لوله های فلزی یا گالوانیزه بودند، نسل دوم لوله های پلیمری تک لایه که به لوله سبز معروف هستند و نسل سوم لوله های تلفیقی فلز-پلیمر.واقعیت این است که شکل گیری لوله های نسل سوم تابع شرایط لوله های نسل قبل است.علت این است که لوله های گالوانیزه و لوله های تک لایه، دارای تعدادی محدودیت غیرقابل انکار و تعدادی مزایای غیرقابل انکار هستند.مثلا لوله های گالوانیزه مقاومت مکانیکی بسیار بالایی دارند و در برابر حرارت و فشار به این راحتی ها تسلیم نمی شوند اما دارای یک سری محدودیت های کاربرد هم هستند، پوسیدگی، خوردگی، جرم گرفتگی، انعطاف ناپذیر بودن جزو محدودیت هایی است که در آن نسل بود، اما تعدادی از این محدودیت ها با تولید نسل دوم لوله ها که تک لایه بودند مثل مشکل خوردگی و پوسیدگی از بین رفت ولی محدودیت های جدید پدید آمد، مثلا لوله های تک لایه حالت شکننده ای دارند، در مقابل ضربه محدودیت دارند و در برابر دما انبساط طولی دارند.
طبیعی است که در حوزه مطالعات علمی پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که اگر لوله ای تولید کنیم که در ساختار آن هم فلز باشد و هم پلیمر می توانیم امیدوار باشیم محاسن دو نسل قبلی را داشته باشیم و محدودیت ها را نداشته باشیم.
در حقیقت لوله های 5 لایه حاصل این فکر و طرز نگاه به موضوع است. تا حد زیادی این طرز نگاه و نگرش، اثبات شده است، ما الان در لوله های 5 لایه در بدنه لوله، یک لایه فویل آلومینیوم داریم که نقش آن اسکلت فلزی را ایفا می کند ضمن اینکه به لوله حالت انعطاف پذیری می دهد، داخل لوله را تاریک می کند و محدودیت رشد جلبک را در تک لایه دیگر نداریم، مقاومت مکانیکی خوبی می دهد، انبساط طولی را محدود می کند.در جداره داخل و خارج، پلیمر را داریم که مباحث خاص مقاومت شیمیایی و طول عمر بالا را تامین می کند.
از مزایای این تلفیق هم به نکات برجسته ای می توان اشاره کرد اما آنچه که بیشتر از بقیه مشتریان ما دارند منتفع می شوند در وهله اول این حالت انعطاف پذیری، متراژ بالای تولید و خوش دست بودن به قول عام در پروژه نصب و اجرا می باشد.تا حد زیادی کارشناسان معتقدند این طول و متراژ زیاد لوله ها که به صورت رول تولید می شوند نه شاخه ای، تا حد قابل قبول و منطقی در مصرف اتصالات هم اثر می گذارد.خیلی از خم ها نیاز به زانو و این مسائل ندارد. بنابراین می تواند یک مزیت خیلی خوبی برای مشتریان و مصرف کنندگان از این لحاظ هم ایجاد کند.
از طول عمر عملیاتی این لوله ها خیلی نمی گذرد، یعنی در ایران که حدود 20 سال اخیر است، قبل از ما ورود این محصول توسط شرکت دیگری نیز رخ داده بود اما در این سالیان اخیر اثر گذاری این محصول آنقدر بوده که بسیاری از مشتریان نسل های یک و دو، آمدند در لیست مشتریان لوله 5 لایه.به طوری که لوله گالوانیزه دیگر چندان مشتری ندارد و بخش عمده ای از مشتریان لوله سبز نیز مصرف کننده لوله 5 لایه تلفیقی شدند.
بسپار:این لوله ها مورد مصرف آن ها تفاوتی هم می کند یا در همه جا کاربرد دارد؟
بله تفاوت مختصری دارد، ببینید ما لوله 5 لایه را مشروط به اینکه ساختار، ساختار تحمل دمای بالا باشد یعنی طبق استاندارد از پلی اتیلن کراسلینک شده استفاده کنیم که طبق استاندارد در رده فشاری 5 قرار می گیرد و تا 90 درجه سانتی گراد توام با فشار بالا می تواند تحمل کند، آن وقت می توانیم بگوییم که این لوله برای هر سه کاربرد، آب شرب، آشامیدنی و تاسیسات قابل استفاده است.
البته این به معنای عدم کاربرد لوله های نسل اول و دوم در بخش شرب و تاسیساتی نیست بلکه به این معناست که لوله های تلفیقی از طول عمر به مراتب بیشتری نسبت به نسل های قبلی در این دو بخش برخوردارند که بایستی مورد توجه قرار گیرد.
بسپار:در این سالیان اخیر، شما نوآوری یا اتفاق جدید در تولید محصول داشتید یا با همان تکنولوژی قبل طی طریق می کنید؟
در فرآیند تولید ممکن است که ظاهر تولید نسبت به سالیان قبل نشان ندهد که توام با خلاقیت و نوآوری است اما واقعیت این است که ما اگر سایه نوآوری و خلاقیت را از سر سازمان برداریم، اتفاقات خیلی بدی خواهد افتاد و همین تولید هم انجام نخواهد شد.
ما وقتی به سازمان ها به دید یک محیط پویا و کارآمد نگاه کنیم شرط اول این است که در سازمان ها بهبود مستمر داشته باشیم، این بهبود مستمر یعنی اینکه ما هر روز بهتر از دیروز کارهایمان را با شیوه های بهتر، با هزینه کمتر و بهره وری بالاتر انجام بدهیم.این خودش خلاقیت می خواهد و این خلاقیت و نوآوری است که برای ما امکان شیوه های بهتر از قبل را فراهم می کند.
در طول چند سال با همین مکانیسم سازمان را اداره کردیم، یعنی اگر 10 سال پیش اینجا می آمدید ظاهر تولید را همین می دید اما کیفیت و کمیت محصولی که بیرون می آید با 10 سال پیش کاملاً متفاوت است و این نیست مگر با خلاقیت و نوآوری که همکاران و دوستان ما مجدانه پیگیر بودند و انجام دادند.
این خلاقیت و نوآوری در رضایت مشتریان خود را نشان می دهد که کاملا قابل اندازه گیری است.
بسپار:اگر بخواهیم بگوییم آتی لوله در بخش لوله های پلیمری و 5 لایه تلفیقی، چه میزان قدم بزرگی برای توسعه این صنعت در این بخش برداشته است چه پاسخی دارید؟
من بزرگترین میراث آتی لوله سپاهان و بزرگترین خدمتی که برند نیوپایپ به جامعه ایران کرد را در این می بینم که یک محصول خاص را در دسترس عموم جامعه قرار داد، این خیلی مهم است که همه اقشار جامعه ما با اطمینان خاطر و با پرداخت هزینه ای که کاملا منطقی است بتوانند از این محصول خاص استفاده کنند.
زمانی که ما فعالیت خودمان را شروع کردیم، تنها تولیدکننده لوله 5 لایه قبل از ما سیستم خیلی پیچیده ای درست کرده بود که به دلیل نبود رقابت در بازار صورت گرفته بود و محصول را با قیمت چندین برابر قیمت واقعی به مشتری ارائه می کرد، اتفاقا آن شرکت افتخار می کرد که به هرکسی لوله 5 لایه نمی دهیم و مشتریان آن ها خاص هستند اما ما اعتقادی به این موضوع نداشتیم و نگاه ما به کار تولیدی با آن دوستان فرق می کرد، نگاه ما متمایل به نگاه اعتقادی و کار و تلاش و توسعه است که زمانی مفید است که در جهت خدمت خلق خدا و جهت توسعه امکانات کارکنان سازمان و مشتریان به کار گرفته شود.
کاری که ما انجام دادیم که البته با سنگ اندازی های زیادی هم همراه بود، این بود که این محصول خاص که دست خیلی ها به آن نمی رسید امروز در جای جای این مرز و بوم با قیمت مناسب توزیع می کنیم.
و من این را بزرگترین میراث نیوپایپ می دانم، البته بعد از ما هم بسیاری از تولیدکنندگان آمدند و همین راه ما را ادامه دادند که ما هم مشکلی نداریم و معتقدیم در این راه، پیشرو هستیم.
بسپار:در بخش صادرات چه قدم هایی برداشتید؟
صادرات ما به عراق و افغانستان صورت می گیرد اما بازار صادرات در حال توسعه است و دوستان ما نیز در حال پیگیری برای توسعه بازار صادارات هستند.
بسپار:محصولات شرکت آتی لوله سپاهان صرفا با نام نیوپایپ به بازار عرضه می شود؟
بله برند ما نیوپایپ است و با برندی دیگر حضور نداریم.
بسپار:در خصوص استانداردهایی که نیز کسب کردید توضیح دهید؟
زمانی که فرآیند تولید را شروع کردیم نیاز به یک پشتوانه علمی قوی داشتیم و معتقد بودیم بدون داشتن مرجع علمی درست، نمی شود محصول خوب تولید کرد. آن زمانی که به این فکر افتادیم مراجع قانونی مثل اداره استاندارد اصلا هنوز وارد این فاز نشده بودند بنابراین استاندارد ملی نداشتیم، به ناچار خودمان شروع کردیم به جست و جو که استاندارد ASTM کلاس F1281 را به عنوان یک مرجع علمی برای این کار انتخاب کردیم. البته مراجع دیگری هم بود در آن زمان اما هم کاملترین و هم سختگیر ترین همانی بود که انتخاب کردیم.
رفته رفته با توسعه صنعت لوله 5 لایه و تقویت بنیه علمی و دانش سازمان ها، بحث استاندارد ملی لوله های 5 لایه شکل گرفت، اولین استاندارد ملی را که خود بنده هم عضو کمیته تدوین آن بودم سال 1388 تا 90 تدوین شد و ارائه گردید.ایراداتی داشت که ویرایش مجدد نیاز داشت که کمیته دیگری از همکاران ما دور هم جمع شدند و اصلاحات لازم را انجام دادند و این استاندارد 3 سالی است که به عنوان استاندارد اجباری برای کارخانجات تولیدی مطرح شده که استاندارد خوبی است هرچند کپی برداری از استاندارد خارجی است اما با شرایط ایران کاملا قابل تطبیق است.
علامت استاندارد را داریم که بر روی محصول درج می شود، از مراجع دیگری نیز همچون مرکز تحقیقات ساختمان گواهینامه فنی را دریافت کردیم و همچنین نشان سیب سلامت که نشان دهنده سلامت بهداشتی و انسانی محصولات هم است از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به صورت داوطلبانه دریافت کردیم با وجودی که خود آن ها الزامی نداشتند.
بسپار:جایگاه لوله 5 لایه در دنیا الان در چه رده است و آیا بعد از لوله 5 لایه، نسل های بعدی لوله وارد بازار شده یا خیر؟
جایگاه لوله 5 لایه هم اکنون که با شما صحبت می کنم در صنعت تاسیسات در دنیا جایگاه بسیار محکم و چشمگیری است که بخش عمده ای از این اهمیت مربوط به یک کاربرد خیلی جالب لوله های 5 لایه است و آن هم سیستم گرمایش از کف.
می دانید که در بسیاری از نقاط حساس در دنیا موضوع ذوب کردن برف را به وسلیه سیستم گرمایش از کف انجام می دهند، نمونه بارز آن فرودگاه فرانکفورت آلمان که کف کل فرودگاه گرمایش از کف است یا ورزشگاه های بزرگ مثل آزادی و تختی سیستم گرمایش از کف دارند.این کاربرد سیستم گرمایش از کف به نوعی با شهرت لوله های تلفیقی 5 لایه گره خورده و هم اکنون استفاده می شود.در نتیجه هم در ایران و هم در دنیا هنوز جایگاه، جایگاه رفیعی است.
در خصوص نسل های بعدی هم که گفتید، ما نسل های بعدی را به دلیل قرابت و شباهت بسیار زیادی که به همین لوله 5 لایه فعلی دارند خیلی نمی توانیم از دل این سیستم جدا کنیم و ادعا کنیم که نسل های بعدی وارد بازار شده اند.
در حوزه اتصالات ابداعاتی صورت گرفته که البته با همان لوله 5 لایه استفاده می شود. یا لوله های تلفیقی دیگری آمده اند که تازه آمدند و هنوز خروجی خاصی دیده نشده است. در نتیجه هنوز معلوم نیست که آیا این لوله ها می توانند جای لوله 5 لایه تلفیقی را بگیرند یا خیر.
بسپار:با تشکر از وقتی که گذاشتید.
من هم به نوبه خودم از شما متشکرم.